I am not afraid to lose, not afraid at all. This feeling is beyond me now, because I have lost you already; from the first time you laid your eyes on me, from the first smile you shared with me, from the first touch our souls exchanged.
Ακολουθεί ένα αφιέρωμα στην μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη (29/2/1900- 20/9/1971).
Δεν θα σας κουράσω με πολλά βιογραφικά στοιχεία του ποιητή (που μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα, πχ.εδώ), ούτε με βαρετές αναφορές στο έργο του. Θα ήθελα όμως να σταθώ σε κάποιες σκέψεις δικές μου πάνω στον ίδιο και το έργο του.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ημερομηνία γέννησής του: 29 Φεβρουαρίου 1900. Δηλαδή γιόρταζε γενέθλια κάθε 4 χρόνια!
O Σεφέρης πάλεψε στη ζωή του πολύ με τον εσωτερικό του εαυτό. Τι θέλω να πω με αυτό; Ο Σεφέρης ήταν γόνος εύπορης οικογένειας της μεγαλοαστικής τάξης με ρίζες από την Μ. Ασία. Σπούδασε στο Παρίσι, είχε γνωριμίες και ήταν πρόξενος της Ελλάδας σε αρκετές σημαντικές χώρες, όπως πχ. Το Λονδίνο, ενώ ήταν ενεργό μέλος της πολιτικής διαμόρφωσης της Ελλάδας του 20ου αιώνα. Παράλληλα όμως μέσα από τα ποιήματα του βλέπουμε τον απλό άνθρωπο, την αγωνία του για ελευθερία, την τάση του προς τον ελληνισμό, την μελαγχολία της εποχής. Για μένα φαντάζει σαν δύο άνθρωποι σε ένα.
Το πιο σημαντικό γεγονός όμως για μένα είναι πως με το Νόμπελ που κέρδισε το 1963, έδωσε στην Ελλάδα μια ελπίδα να ξεφύγει από τα δεινά που την βασάνιζαν , μια ευκαιρία να νιώσει περηφάνια, να αντέξει, να μπει στο χάρτη του πολιτισμού και πάλι.
Μερικά στοιχεία της ποίησης του είναι ο συμβολισμός, η αναφορά σε ιστορικά γεγονότα, πρόσωπα, τόπους, η μελαγχολία του για το μέλλον. Έτσι για να μελετήσει κανείς τον Σεφέρη θα πρέπει να ψάξει βαθιά για να βρει το νόημα και τον συμβολισμό.
Σημ.1 οι απόψεις περί του Σεφέρη και η επιλογή των τραγουδιών είναι εντελώς υποκειμενική. Σημ.2 στην αφιέρωση έχουν βοηθήσει με τον τρόπο τους η Πρασινάδα και ο HeatJo Σημ.3 η ανάρτηση είναι σε συνέχεια των αφιερώσεων στην μελοποιημένη ποίηση, ενώ μπορείτε να βρείτε τα προηγούμενα αφιερώματα εδώ και εδώ
Σημ.4 επίσης μπορείτε να βρείτε μια μικρή αφιέρωση για τον Σεφέρη και εδώ